Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo Helse Sør-Øst
Et nærbilde av et armbånd

Prioritering av forskningsmidler til tematiske områder

Page in English

Styret i Helse Sør-Øst RHF har vedtatt å målrette inntil 10 millioner kroner av utlysningspotten til prioritering av forskningsprosjekter innen tre strategiske områder (jf. styresak 027-2024). Disse midlene lyses ut og tildeles i samme prosess som for ordinære regionale forskningsmidler (se beskrivelse av søknadsbehandling i Helse Sør-Øst).   

Den strategiske målrettingen skal understøtte forskning innenfor særskilte tema og områder som er viktige for videreutvikling av spesialisthelsetjenesten. Prioriteringen gjøres med bakgrunn i relevante styringsdokumenter for regionen, der følgende nevnes spesielt:   

  • Regional utviklingsplan 2040 Helse Sør-Øst  
  • Delstrategi pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring Helse Sør-Øst 
  • Regional fagplan for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling 
  • Oppdragsdokument til Helse Sør-Øst RHF for 2024 

På et overordnet nivå er Helsepersonellkommisjonens rapport og de tematiske fokusområdene utvalgt for innspill til ny Nasjonal helse- og samhandlingsplan lagt til grunn for prioritering. Prioriteringene sees også i sammenheng med målretting av forskningsmidler i tidligere utlysninger, men de er gitt en spissing for denne utlysningen.  

Søknader om prioriterte midler forventes å ta utgangspunkt i disse styringsdokumentene og skal ha sine hovedaktiviteter innen ett av de prioriterte områdene. Det er ikke tilstrekkelig at temaet kun inngår som et delelement i søknaden.  

Merk! Brukermedvirkning er obligatorisk i prosjekter innenfor prioriterte områder. 

Prosjektleder må selv angi hvilket område søknaden gjelder ved å velge riktig alternativ i valglisten for prioritering i søknadsskjemaet. 

I denne utlysningen er følgende tematiske områder prioritert:  

Kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet 

Prioritering innen kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet omfatter forskning med mål om å øke kunnskapsgrunnlaget om kvalitet, trygghet og sikkerhet for helsetjenestene slik at pasienter ikke utsettes for unødig risiko eller skade som følge av diagnostikk, behandling og oppfølging. Brukererfaringer og gode, relevante pasientdata er sentrale informasjonskilder for forskningsprosjekter innen dette området. 

Det vises til et behov for økt forskningsaktivitet både for evaluering og videreutvikling av pasientforløp/arbeidsprosesser, særlig knyttet til kunnskapsbehov innen samhandling, uønsket variasjon, kvinnehelse og tilstander som ME/CFS og long-covid. Prioriteringen inkluderer videre behov for å styrke kunnskapsgrunnlaget innen helsekompetanse med særskilte behov relatert til minoritetsspråklige pasientgrupper, migrasjonshelse og pasienter med kognitiv svikt. Det pekes videre på behov for forskning rettet mot overganger i helsetjenesten, slik som mellom nivåer/avdelinger, overgang barn/voksen o.l.  

Det prioriterte området er særlig aktuelt for søknader innen faggruppen som omfatter helsetjenesteforskning, men også faggruppen for forskning innen psykisk helse/ avhengighet.  

Desentraliserte tjenester og sømløse pasientforløp 

Det er i ulike styringsdokumenter understreket at fremtidens helsetjeneste må utvikles med en desentral tjenestestruktur, dvs. en organisasjon der pasientene oftere vil motta helsehjelp hjemme eller i sine nærområder, f.eks. gjennom digitale eller ambulante/polikliniske tjenester. Dette området kan derfor omfatte problemstillinger relatert til bruk av nye digitale løsninger som helsepersonellbesparende tiltak og forskning knyttet til brukerstyrte poliklinikker.   

Området omfatter i tillegg desentraliserte tjenester til forskning, slik som kliniske studier med tilrettelegging for desentralisert deltakelse. Helse Sør-Øst RHF har etter utlysning i 2023 finansiert oppstart av et forskningsnettverk innen desentraliserte kliniske studier, og prosjekter innen dette prioriterte området kan med fordel knyttes opp mot dette nettverket.  

Det pekes ellers på pasientgrupper nevnt under pkt. 1.  

Digitalisering 

Regional utviklingsplan 2040 og Helsepersonellkommisjonens rapport peker på behov for implementering av nye teknologiske løsninger for å ivareta en bærekraftig helsetjeneste. Forskning på ny teknologi og innovative, datadrevne arbeidsprosesser for effektivisering og som helsepersonellbesparende tiltak er nødvendig for å etablere et kunnskapsgrunnlag for videreutvikling av helsetjenester med høy kvalitet. Ulike hjemmebaserte løsninger, velferdsteknologi og sensorer gir mulighet for utvidet oppfølging og aktiv deltakelse i egen helse for innbyggerne.  

Området «Digitalisering» kan også omfatte forskning på nye digitale tjenester, inkludert implementeringsforskning og bruk av kunstig intelligens og maskinlæring i spesialisthelsetjenesten. Innen dette prioriterte området vil det i tillegg være mulig å søke om prioriterte forskningsmidler med utgangspunkt i prosjekter som gjør bruk av storskala helsedata for implementering av persontilpasset medisin og annen avansert teknologi.  

Det forutsettes at prosjekter som omfatter implementering av nye digitale løsninger vurderer prinsipper for universell utforming. I korte trekk vil dette si at brukerne, uavhengig av sine forutsetninger, kan ta dem i bruk.  
 

Les hele utlysningen av regionale forskningsmidler fra Helse Sør-Øst RHF for 2025. 

 

Sist oppdatert 22.08.2024